Een ronde, zachte hoed met een klein 'steeltje' in het midden, dat is de baret. De commerciële productie van baretten start gedurende de 17e eeuw, in het zuiden van Frankrijk. In eerste instantie is het maken van de baret een lokale kunst, maar twee eeuwen later zijn het massaproducten geworden en verkoopt men ze in heel Europa.
Het dragen van een baret wordt voornamelijk gelinkt aan intellectuelen, filmsterren, dichters, kunstenaars en andersoortige creatievelingen. Of Franse (mode)popjes natuurlijk. In de 60s en 70s staat de baret juist symbool voor revolutie en activisme. Natuurlijk heeft de baret dit voornamelijk te danken aan de Cubaanse Che Guevara. Desalniettemin wordt de baret door de meeste mensen direct geassocieerd met la douce France, maar ook in Spanje, Schotland (met of zonder pompom) en Italië dragen ze 'm nog steeds graag en vaak. Dus ik breek maar eens een lans voor de baret, want het is af en toe leuk om te dragen.








Vanaf de 20s van de 19e eeuw krijgen Franse producenten van baretten concurrentie van Spaanse en Italiaanse fabrieken. Tegenwoordig komen de meeste baretten uit Azië, maar de authentieke Franse baret is zwart gemaakt van Merino wol en wordt in de regio Oloron-Sainte-Marie geproduceerd door het in 1840 opgerichte Laulhère (
www.laulhere-france.com).

