Auteur Topic: [Boek] Jort Kelder, Pak op zak  (35438 keer gelezen)

Migliore

  • Gebruiker
  • Berichten: 5.373
  • Strictly Personal
    • Bekijk profiel
    • www.pierrecorthay.blogspot.com
[Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #120 Gepost op: 26 december 2007 – 20:49:31
Citaat van: "Newtailor"

Pak op Zak
Jort Kelder en Yvo van Regteren Altena hebben vorige week met Pak op Zak weer een duit in het zakje gedaan om de onwetende Nederlander enige stijl en kennis bij te brengen. Na Man & Pak uit 1997 en Extravaganza een waar meesterwerk met grappige en to the point teksten over de wereld van maatwerk. Nog steeds hard nodig en ook dit boekje zal weer veel invloed hebben in de wereld van de snobs. Veel nieuwe ontwikkelingen en gezichtspunten zijn echter onbesproken gebleven. Helaas. De wereld van de stoffen draait om meer dan Tasmanian, Kasjmier, Super 120 en hoger, Vicuna en Shatoosh. En de kleermakerij maar ook de (maat)confectiebedrijven hebben zich sinds 1997 ontwikkeld waardoor de betere confectie ook gebruik maakt van rollende revers en halflosse binnenwerken. We praten u graag bij.meer

Jort Kelder en Yvo van Regteren Altena hebben vorige week met Pak op Zak weer een duit in het zakje gedaan om de onwetende Nederlander enige stijl en kennis bij te brengen. Na Man & Pak uit 1997 en Extravaganza een waar meesterwerk met grappige en to the point teksten over de wereld van maatwerk. Nog steeds hard nodig en ook dit boekje zal weer veel invloed hebben in de wereld van de snobs. Veel nieuwe ontwikkelingen en gezichtspunten zijn echter onbesproken gebleven. Helaas. De wereld van de stoffen draait om meer dan Tasmanian, Kasjmier, Super 120 en hoger, Vicuna en Shatoosh. En de kleermakerij maar ook de (maat)confectiebedrijven hebben zich sinds 1997 ontwikkeld waardoor de betere confectie ook gebruik maakt van rollende revers en halflosse binnenwerken. Het patroon wordt steeds belangrijker. We praten u graag bij.

Stoffen
De kasjmiergeit en de vicuna lama hebben zeer vele dunne buikharen en worden daarom geroemd. Terecht. Zo ook het Indiaanse Shatoosh. De draden die hiervan gesponnen worden hebben een zeer hoge glans en zijn door de lage micron zeer veerkrachtig en dus zeer geschikt voor pakken die u niet regelmatig draagt. De term super 100 geeft aan dat er van 1 kilo wol in potentie 100 klilometer draad van te maken is. Niks minder maar ook niks meer. Het belangrijkste punt is niet de wolvezel en de fijnheid daarvan, maar wat de spinner en vervolgens mee doet.

Van wolvezel tot woldraad
De potentie van een wolvezel zegt namelijk weinig tot zeer weinig over de kwaliteit, het comfort en de uitstraling van het doek waarmee de kleermaker aan het werk gaat. De eerste keuze is of de wolvezel eerst gekleurd wordt of dat de uiteindelijke draad wordt gekleurd om diepte in de kleuren van het doek te verkrijgen. Tijdens het spinnen wordt de Australische woldraad (van vele vezels) pas tot een dunne draad getrokken met de meest moderne machines in zowel Engeland als Italië; de tweede keuze. Uiteindelijk is hier pas sprake van een woldraad gesponnen van de vele vezels. Dus van een super 150 wolvezel kun je dikke en dunne draden spinnen.

Van woldraad tot stofdoek
De al dan niet getwijnde draad wordt getwist en als kettingdraad en inslagdraad vervolgens tot een ruw en nauwelijks te gebruiken stof geweven. Hoe verfijnder de draad, hoe meer draden op elkaar gedrukt kunnen worden. Van dunne wolvezel en dunne draden is het spinnen precair omdat de draad makkelijk kan breken in de weefgetouwen wat tot onregelmatigheden in de stof kan leiden. Daarom wordt in elke fase van het creëren van een stof door vele dames en heren de stof op deze oneffenheden gecontroleerd en als ware kunstenaars hersteld.

Het finishen van het doek
Nadat het ruwe doek is geweven wordt het gewassen en gewalst om zijn soepelheid te verkrijgen voordat het doek een of meerdere keren wordt geschoren. Hierdoor ontstaat pas de uiteindelijke uitstraling en touch van de stof. Het wassen gebeurt slechts bij een tweetal stoffinishers in de wereld op 135 graden om de stof voor te krimpen zodat een kleermaker hier goed mee kan werken. Hoe vaker en preciezer het persen vervolgens gebeurt hoe meer de kleurnuances en intensiteit tot leven worden gebracht, evenals de mate van glans. Een doek van een super 100 vezel kan zo vele male mooier ogen dan een super 150 die slechts een keer is geschoren en geperst. Een proces dat de finishers van Dormeuil zo goed onder controle heeft. Grote bepalende factor is tijd; hoe meer tijd genomen wordt om de stof centimeter voor centimer te persen hoe meer indruk de stof zal maken. De duiding van velen dat het pak minimaal super 120 moet zijn geeft dus hooguit duiding aan de verwachte glans en veerkracht van de stof, maar doet geen recht aan de uiteindelijke dikte en kwaliteit van de stof. Bovenal moet de stof die u uitzoekt bij uw kleermaker passen bij het klimaat, de gebruiksintensiteit en natuurlijk de kleurintensiteit en gewenste glans. Helaas gaat Pak op Zak hieraan voorbij en licht de nadruk volledige op de wolvezel.

Pakken
In het hoofdstuk over maatpakken in Pak op Zak van Jort Kelder en Yvo van Regteren Altena hebben we weinig aanvullingen. New Tailor is blij met de definitie van bespoke: met de hand opgemeten, uniek patroon, handgeknipt, door vele specialisten in elkaar gezet en meerdere fits. Met name de opmerking dat maatconfectie net als champagnoise het niet haalt bij de echte Champagne en veelal blijft hangen bij sekt of cider spreekt ons aan. Dat meerdere fits nodig zijn en het pak feitelijk gemouleerd wordt op het lichaam is voorbehouden aan de happy few en laat u even uw opa voelen. Door een goed patroon, speciaal voor u gecreëerd, kan het aantal fits beperkt worden tot twee. Een echte kleermaker haalt zijn neus op bij een aangepast patroon van een confectiepak maar beginnen op basis van lichaamsmaten. Maatconfectionairs gaan er vanuit dat hun snit iedereen past maar de verschillen zijn net zo groot als het verschil tussen een Boss en een Corneliani pak. Kelder en Van Regteren Altena zweren bij zichtbaar maatwerk en plooitjes bij de arminzet. Noord-Italianen prefereren de schone maakwijze; net als New Tailor. Niet minder handwerk maar juist meer en alleen door de ware kenner te herkennen. Ook de Engelse huizen werken inmiddels met dunne stoffen nu de stoffen van Dormeuil goed zijn voorgekrompen en het gebubbelde karakter kan worden voorkomen waar de Engelsman niet van gediend is. Ook de mogelijkheid om tijdens het maken de pakken in model te persen door de vele soorten perstafels zorgt hiervoor. De Engelsen zijn niet voor niks onberispelijker dan de Italiaan. En zelfs de Zuid Italiaanse kleermakerijen annex fabrieken Kiton (plus minus 20.000 pakken per jaar) en Attolini (met 10.000 pakken per jaar) verwerken hun pakken tegenwoordig strakker.
Winnaar: SF-schoen van het jaar 2008 - Derby: Corthay Arca


Pierre Corthay on Blogspot

JMB

  • Gebruiker
  • Berichten: 42
    • Bekijk profiel
[Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #121 Gepost op: 29 december 2007 – 15:38:16
Ik heb het boekje gisteren binnen gekregen, maar ben toch wel een beetje teleurgesteld. Het is, net als Man & Pak, een euforisch verhaal over maatpakken, maathemden en maatschoenen. Op zich niks mis mee natuurlijk, maar dat is niet voor iedereen betaalbaar. Ik had toch wel wat meer stijl do's en don'ts verwacht. Ik heb ook sterk het vermoeden dat Jort en Yvo hier vrij weinig tijd aan hebben hoeven te besteden, zeker driekwart komt rechtstreeks uit Man & Pak.
 :lol:

Bogart

  • Gebruiker
  • Berichten: 21.358
    • Bekijk profiel
[Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #122 Gepost op: 29 december 2007 – 16:17:04
Voor de do en don'ts ben je hier aan het goede adres. :lol:

Niels

  • Gebruiker
  • Berichten: 579
    • Bekijk profiel
[Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #123 Gepost op: 29 december 2007 – 17:33:39
Net gelezen. Vind het serieus een waardeloos boek.

Vond het vorige deel beter.

Mikey Fuoco

  • Gebruiker
  • Berichten: 26.654
    • Bekijk profiel
[Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #124 Gepost op: 29 december 2007 – 17:42:48
Citaat van: "Bogart"
Voor de do en don'ts ben je hier aan het goede adres. :lol:


 :lol:

Quattroporte

  • Gebruiker
  • Berichten: 109
    • Bekijk profiel
[Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #125 Gepost op: 02 januari 2008 – 21:09:07
Vermakelijk om te lezen, maar niet het geld waard.

Narcissus

  • Gebruiker
  • Berichten: 2.372
  • As English as egg and bacon.
    • Bekijk profiel
    • Vanità - modern tailors
Re: [Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #126 Gepost op: 28 april 2009 – 10:22:08

Misschien was het de eerste, heb ze allebei namelijk... En op welke punten steekt het boekje grammaticaal gezien slecht in elkaar volgens jou?

Even meegenomen naar dit topic.

Eerste heb ik niet, dus waarschijnlijk zal het daar dan in genoemd worden.

Ik weet niet of het echt grammaticaal is, in ieder geval is de opbouw verdomd goedkoop.

Onderbouwing:

Op pagina 92 van Pak op Zak, in het hoofdstuk 'Schoenen', staat een tussenkopje 'Veters strikken'.
Enfin, niets missen mee, dit gaat namelijk deels over de schoenen.

Maar waarom halverwege het stukje over veters strikken overvliegen naar schoenen poetsen?

In beide gevallen bespreken zij de cursussen die je van een volwaardig schoenmaker dient te krijgen, namelijk het strikken van veters en schoenen poetsen.

Ik vind dit erg sordig en wat goedkoop, als je er voor kiest om de teksten in een hoofdstuk in te delen met tussenkopjes, dan moet je dit secuur doen.
Consciously breaking rules is an intentional decision, requiring a sophisticated awareness of rules.

I love the level of bravery. It's bold, it's fuck you, it's art.

Daedalus

  • Gebruiker
  • Berichten: 567
    • Bekijk profiel
Re: [Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #127 Gepost op: 28 april 2009 – 12:23:15
Wat mij opviel is dat YvRA en JK vele uitspraken van Britse kleer- en schoenmakers uit artikelen in Britse dagbladen hebben....
cyka blyat

Narcissus

  • Gebruiker
  • Berichten: 2.372
  • As English as egg and bacon.
    • Bekijk profiel
    • Vanità - modern tailors
Re: [Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #128 Gepost op: 28 april 2009 – 12:27:54
Grappig, ik weet wel dat ze veel, heel veel uitspraken tussen de stukken door smijten. Maar hoe weet jij dat ze uit de Britse dagbladen komen, D?
Consciously breaking rules is an intentional decision, requiring a sophisticated awareness of rules.

I love the level of bravery. It's bold, it's fuck you, it's art.

Daedalus

  • Gebruiker
  • Berichten: 567
    • Bekijk profiel
Re: [Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #129 Gepost op: 28 april 2009 – 12:28:53
Grappig, ik weet wel dat ze veel, heel veel uitspraken tussen de stukken door smijten. Maar hoe weet jij dat ze uit de Britse dagbladen komen, D?

Omdat ik die soms lees, met speciale aandacht voor de style section:oops:
cyka blyat

Narcissus

  • Gebruiker
  • Berichten: 2.372
  • As English as egg and bacon.
    • Bekijk profiel
    • Vanità - modern tailors
Re: [Boek] "Pak op zak" -jort kelder
Reactie #130 Gepost op: 28 april 2009 – 12:38:23
Soms, huh?! ;) Doe je goed, haal je daar ook de vele stijlfoto's en detailshots vandaan?
Consciously breaking rules is an intentional decision, requiring a sophisticated awareness of rules.

I love the level of bravery. It's bold, it's fuck you, it's art.